Jeśli płatki, to tylko z mlekiem? Niekoniecznie. Czas przełamać ten tradycyjny schemat, w którym płatki śniadaniowe i krowie mleko są nierozłączne. Zbożowe płatki dobrej jakości można łączyć z wieloma innymi produktami. Co więcej, płatków nie trzeba jadać wyłącznie na śniadanie. Przeczytaj ten tekst, by poznać nowe pomysły na płatki o dowolnej porze dnia.
Napój roślinny
Najprostszym pomysłem na przełamanie rutyny jest zalanie płatków zbożowych nie mlekiem, a napojem roślinnym. Napój migdałowy, kokosowy albo owsiany wprowadzi powiew świeżości do prostego dania śniadaniowego. Warto pamiętać, że zastępowanie mleka roślinnymi napojami nie jest zarezerwowane wyłącznie dla wegan. Poza napojem warto przyjrzeć się również samym płatkom. Jeśli zależy Ci na tym, by były one wartościowe, wybieraj płatki śniadaniowe z krótkim składem, stworzone z ekologicznych zbóż, bez dodatku cukru.
Jogurt
Płatki z mlekiem lub napojem roślinnym mają dla Ciebie zbyt płynną konsystencję? Zamiast tego sięgnij więc po jogurt. Jeżeli przykładasz dużą wagę do wartości odżywczych spożywanych posiłków, wybierz jogurt naturalny, który w swoim składzie nie zawiera cukru i innych dodatków. Do nadania mu owocowego smaku możesz wykorzystać owoce liofilizowane w formie proszku. Wystarczy wsypać saszetkę do jogurtu i zamieszać. Dodaj wybrane płatki zbożowe i szybki posiłek gotowy. W roli płatków możesz wykorzystać też zboża ekspandowane, na przykład orkisz, proso albo amarantus. Ekspandowane zboża są zdrowe, smaczne i chrupiące.
Serek wiejski
Starasz się, by w Twojej diecie było jak najwięcej białka? Wybieraj płatki o jak najwyższej zawartości zbóż, które zawierają białko oraz błonnik pokarmowy. Połącz je z serkiem wiejskim, który ma więcej białka niż mleko czy jogurt. Do posiłku możesz dodać też łyżkę ulubionej pasty orzechowej – na przykład z prażonych orzechów włoskich lub orzeszków arachidowych. Pasta o stuprocentowej zawartości orzechów będzie dodatkowym źródłem białka, składników mineralnych oraz wartościowych tłuszczy.
Desery
Lubisz przygotowywać zdrowe, domowe desery? W owocowych sorbetach albo czekoladowym kremie z kakao i orzechów laskowych brakuje Ci chrupiącego dodatku? Odpowiedzią i w tym przypadku są zbożowe płatki śniadaniowe. Dodaj do deseru bio kulki jaglano-orkiszowe, kakaowe łódeczki albo ekspandowane proso. Deser nadal będzie zdrowy, ale zdecydowanie zyska na chrupkości.
Samodzielna przekąska
Tak naprawdę zbożowych płatków śniadaniowych nie trzeba z niczym łączyć. Płatki o dobrym składzie mogą być samodzielną przekąską, dzięki której przestaniesz odczuwać głód. Ekspandowana gryka lub łódeczki z dodatkiem ekologicznego kakao możesz zabrać jako przekąskę do pracy albo zapakować dziecku do szkoły. Ekspandowany orkisz może z powodzeniem zastąpić mniej zdrowy popcorn lub chipsy podczas rodzinnego seansu filmowego. Ekspandowane zboża są wyjątkowo lekkie – nie będą więc ciążyły w plecaku w czasie wędrówki górskim szlakiem.
Artykuł sponsorowany