Walentynki | Borpince

Walentynki w Borpince

WALENTYNKOWY WEEKEND od 12 do 14 LUTEGO

Zapraszamy serdecznie na Walentynkowy Weekend do Borpince. Tu w kameralnej ale przemiłej atmosferze spędzicie popołudnie lub wieczór z niecodziennym jedzeniem i świetnym winem. Na tą właśnie okazję przygotowaliśmy specjalną kompozycję dań, które zaserwujemy w formie Menu Degustacyjnego dla dwojga. Wszystkie dania trafią na środek stołu a Wy możecie się nimi dzielić, wymieniać, wzajemnie karmić lub zgarnąć swoje ulubione kąski 😉

 Tradycyjnie przygotowaliśmy również propozycję win i alkoholi specjalnie dobranych do menu degustacyjnego.

Oczywiście możecie też skorzystać z naszego standardowego menu, wybierając swoje ulubione dania. Zaplanujcie zatem dogodny termin i wpadnijcie do Borpince – u nas walentynki trwają 3 dni!

DWUOSOBOWE MENU DEGUSTACYJNE 250 zł
wyjątkowe menu do wspólnej degustacji we dwoje

Serwis drugi - Dania Główne

Lecsó 
Papryka, pomidory, cebula, czosnek, kiełbasa z mangalicy, duszone w klasycznym węgierskim stylu
Onions, garlic, tomatoes, paprika and mangalica sausage stewed in a classic Hungarian style

Sertés szűzpecsenye paprikás
Paprykarz z polędwiczki wieprzowej w gęstym śmietankowo- paprykowym sosie z kwaśną śmietaną
Pork tenderloin in a thick paprika sauce with sour-cream

Debreceni marhatokány 
Wołowina duszona z warzywami, kiełbasą z mangalicy i groszkiem cukrowymi
Beef stewed with vegetables, mangalica sausage and sugar peas

Pörkölt 
Ognisty gulasz wieprzowy z prażonym korzeniem pietruszki
Spicy pork goulash with roasted parsley root

Könnyű saláta
Selekcja sałat z dressingiem z bzu
Selection of lettuces with lilac dressing

Juhtúrós goluska 
Goluszki zapiekane z bryndzą
Golushka noodles baked with sheep cheese

Petrezselyemgyökér püré 
Truflowe puree z korzenia pietruszki
Truffle puree of parsley root

Sóban sült burgonya 
Ziemniaki pieczone w soli
Potatoes baked in salt

Serwis trzeci - Deser

Flambirozott brownie epper lekvarral
Płonące brownie z lodami waniliowymi, sosem truskawkowym i migdałami skąpanymi w karmelu
Flaming brownie with strawberry muse vanilla ice-cream and caramelized almonds

PROPOZYCJA SOMMELIERA
wine pairing do menu walentynkowego

Gála sec, Törley – aperitiff, wino musujące

Csillag, Tarjany – wino białe do dań głównych

St.Andrea Aldas (bikaver) – czerwone wino do dań głównych

Tokaji Szamorodny, Patricius  – wino deserowe

Unikum lub Vilmos pálinka – digestive