Menu | Borpince

Menu

„W Borpince dbamy o autentyczne doznanie kuchni węgierskiej przy użyciu nowych technik i pięknej formie serwowania dań. W kuchni stawiamy na jakość i pochodzenie używanych produktów, które w otoczce fine dining’owej zapewniają fantastyczne efekty wizualno-smakowe. Zależy nam jednak by nie zmieniać charakteru i rodowodu dań oraz by były jak najwierniejszym odwzorowaniem smaków kuchni Madziarów. Menu w Borpince to kilka dynamicznie zmieniających się pozycji. Każdego tygodnia zmieniamy dwie z nich jest więc okazja by podążać za sezonem i regularnie próbować nowych potraw.”

kucharz-jarek-ogonowski
Szef Kuchni

Jarek Ogonowski

Levesek / Zupy / Soups

Bográcsgulyás 12,-
Pikantna zupa gulaszowa z wołowiną i kluseczkami galuszka
Spicy goulash soup with galushka noodles

Halászlé  12,-
Tradycyjna zupa rybna z filetem suma serwowana w kociołku
Traditional fish soup with fillet served in a cauldron

Levesek / Zupy / Soups

Bográcsgulyás 12,-
Pikantna zupa gulaszowa z wołowiną i kluseczkami galuszka
Spicy goulash soup with galushka noodles

Halászlé  12,-
Tradycyjna zupa rybna z filetem suma serwowana w kociołku
Traditional fish soup with fillet served in a cauldron

Föételek / Dania Główne / Main Courses

Kacsamell meggy mártással 55,-
Pierś kacza sous-vide z sosem wiśniowo-szczawiowym
Sous-vide duck breast with cherry-sorrel sauce

Szegedi bivalyborda 55,-
Konfitowane żebro bawoła z kapustą po segedyńsku
Confit buffalo rib with Segedy cabbage

Chardonnay harcsafilé 52,-
Flambirowany filet suma z cytrusami, gąbką szpinakową, żelem z melona i Tüzkó Chardonnay Barique
Flambéed catfish fillet with citrus, spinach sponge and melon-Tüzkó Chardonnay Barique jelly

Harcsa paprikás 55,-
Paprykarz z suma z piklowaną szalotką i kwaśną śmietaną
Catfish paprikash with pickled shallots and sour cream

Lecsó 36,-
Papryka, pomidory, cebula, czosnek, kiełbasa z mangalicy, duszone w klasycznym węgierskim stylu
Onions, garlic, tomatoes, paprika and mangalica sausage stewed in a classic Hungarian style

Sertés szűzpecsenye paprikás 40,-
Paprykarz z polędwiczki wieprzowej w gęstym śmietankowo- paprykowym sosie z kwaśną śmietaną
Pork tenderloin in a thick paprika sauce with sour-cream

Debreceni marhatokány 42,-
Wołowina duszona z warzywami, kiełbasą z mangalicy i groszkiem cukrowymi
Beef stewed with vegetables, mangalica sausage and sugar peas

Pörkölt  40,-
Ognisty gulasz wieprzowy z prażonym korzeniem pietruszki
Spicy pork goulash with roasted parsley root

Köretek / Dodatki / Sides

Juhtúrós goluska 8,-
Goluszki zapiekane z bryndzą
Golushka noodles baked with sheep cheese

Zöldbab szalonnával 12,-
Fasolka szparagowa ze słoniną z mangalicy
Green beans with mangalica bacon

Petrezselyemgyökér püré 12,-
Truflowe puree z korzenia pietruszki
Truffle puree of parsley root

Sóban sült burgonya 8,-
Ziemniaki pieczone w soli
Potatoes baked in salt

Könnyű saláta 9,-
Selekcja sałat z dressingiem z bzu
Selection of lettuces with lilac dressing

Cheddar tarhonya 12,-
Tarhonya zapiekane w beszamelu z serem cheddar
Tarhonya baked in béchamel sauce with cheddar cheese

Borpince kenyér 8,-
Pieczywo Borpince z oliwą rozmarynową
Borpince bread with rosemary oil

Köretek / Dodatki / Sides

Juhtúrós goluska 8,-
Goluszki zapiekane z bryndzą
Golushka noodles baked with sheep cheese

Zöldbab szalonnával 12,-
Fasolka szparagowa ze słoniną z mangalicy
Green beans with mangalica bacon

Petrezselyemgyökér püré 12,-
Truflowe puree z korzenia pietruszki
Truffle puree of parsley root

Sóban sült burgonya 8,-
Ziemniaki pieczone w soli
Potatoes baked in salt

Könnyű saláta 9,-
Selekcja sałat z dressingiem z bzu
Selection of lettuces with lilac dressing

Cheddar tarhonya 12,-
Tarhonya zapiekane w beszamelu z serem cheddar
Tarhonya baked in béchamel sauce with cheddar cheese

Borpince kenyér 8,-
Pieczywo Borpince z oliwą rozmarynową
Borpince bread with rosemary oil

Édességek / Słodkości / Sweets

Gundel palacsinta 25,-
Płonący naleśnik z musem orzechowym i czekoladą
Flaming pancake with walnuts and chocolate topping

Gesztenyepüré 18,-
Puree z kasztanów z rumem i waniliową bitą śmietaną
Chestnut puree with rum and vanilla whipped cream

Gesztenye Truffle 28,-
Gorąca trufla kasztanowa z musem truskawkowym i lodami waniliowymi
Hot chestnut truffle with strawberry mousse and vanilla ice cream

Körte crumble 25,-
Świeżo zapieczone gruszkowe crumble z sosem pina colada
Freshly baked pear crumble with pina colada sauce

 

*Prezentowane na stronie menu może nieznacznie różnić się od restauracyjnego