Menu | Borpince

Menu

„W Borpince dbamy o autentyczne doznanie kuchni węgierskiej przy użyciu nowych technik i pięknej formie serwowania dań. W kuchni stawiamy na jakość i pochodzenie używanych produktów, które w otoczce fine dining’owej zapewniają fantastyczne efekty wizualno-smakowe. Zależy nam jednak by nie zmieniać charakteru i rodowodu dań oraz by były jak najwierniejszym odwzorowaniem smaków kuchni Madziarów. Menu w Borpince to kilka dynamicznie zmieniających się pozycji. Każdego tygodnia zmieniamy dwie z nich jest więc okazja by podążać za sezonem i regularnie próbować nowych potraw.”

kucharz-jarek-ogonowski
Szef Kuchni

Jarek Ogonowski

Levesek / Zupy / Soups

Bográcsgulyás 12,-
Pikantna zupa gulaszowa z wołowiną i kluseczkami galuszka
Spicy goulash soup with galushka noodles

Halászlé   13,-
Tradycyjna zupa rybna z filetem z suma serwowana w kociołku
Traditional fish soup with catfish fillet served in a cauldron

Levesek / Zupy / Soups

Bográcsgulyás 12,-
Pikantna zupa gulaszowa z wołowiną i kluseczkami galuszka
Spicy goulash soup with galushka noodles

Halászlé   13,-
Tradycyjna zupa rybna z filetem z suma serwowana w kociołku
Traditional fish soup with catfish fillet served in a cauldron

Föételek / Dania Główne / Main Courses

Ossobuco pörkölt  60,-
Sezonowane wołowe ossobuco z paloną musztardą Dijon i chrzanem duszone w kapuście
Seasoned beef ossobuco with flamed Dijon mustard, horseradish stewed in cabbage

Padlizsán kecskesajtjal 32,-
Pieczony bakłażan z pomidorem, papryką i serem kozim z musem z grillowanej papryki
Baked aubergine with tomato, paprika and goat cheese with grilled paprika mousse

Debreceni marhatokány 36,-
Wołowina po debreczeńsku z kiełbasą z mangalicy, warzywami i groszkiem cukrowym
Debrecen beef with mangalica sausage, vegetables and sugar peas

Szüzérmék gombával  40,-
Polędwiczka wieprzowa z rydzami, białym winem i kwaśną śmietaną
Pork fillet with mushrooms and sour cream

Marha bélszin libamajjal 95,-
Sezonowana polędwica wołowa z foie gras na blanszowanym szpinak
Seasoned beef sirloin with foie gras on blanched spinach

Lime ponty 38,-
Limonkowe faworki z karpia z pastą z avocado
Lime deep fried carp with avocado paste

Köretek / Dodatki / Sides

Juhtúrós galuska 8,-
Kluseczki galuszka zapiekane z bryndzą
Galushka noodles backed with sheep cheese

Paradicsom válogatás menta mártással 9,-
Selekcja pomidorów z dressingiem miętowym
Selection of tomatoes with mint dressing

Burgonya confit 7,-
Ziemniaki konfitowane w maśle
Potatoe confit in butter

Zöldbab 8,-
Fasolka szparagowa na wędzonej słoninie
Green beans on smoked bacon

Tarhonya bechamellel és cheddarral 12,-
Makaron tarhonya zapiekany w beszamelu z serem cheddar
tarhonya baked with bechamel and cheddar cheese

Lecsó 15,-
Leczo z pikantną kiełbasą
Stewed tomatoes, red pepper and spicy sausage

Köretek / Dodatki / Sides

Juhtúrós galuska 8,-
Kluseczki galuszka zapiekane z bryndzą
Galushka noodles backed with sheep cheese

Paradicsom kiválasztása menta mártással 9,-
Selekcja pomidorów z dressingiem miętowym
Selection of tomatoes with mint dressing

Burgonya confit 7,-
Ziemniaki konfitowane w maśle
Potatoe confit in butter

Zöldbab 8,-
Fasolka szparagowa na wędzonej słoninie
Green beans on smoked bacon

Tarhonya bechamel és cheddar 12,-
Makaron tarhonya zapiekany w beszamelu z serem cheddar
tarhonya baked with bechamel and cheddar cheese

Lecsó 15,-
Leczo z pikantną kiełbasą
Stewed tomatoes, red pepper and spicy sausage

Édességek / Słodkości / Sweets

Fagylalt tökmagolajjal 15,-
Lody waniliowe z olejem z pestek dyni, kandyzowaną dynią i prażonymi pestkami dyni
Vanilla ice cream with pumpkin seed oil, candied pumpkin and roasted pumpkin seeds

Gundel palacsinta 24,-
Płonący naleśnik z musem orzechowym i czekoladą
Flaming pancake with walnuts and chocolate topping

Gesztenye fondant 21,-
Kasztanowy fondant z musem z truskawek i bitą śmietaną z wanilią
Chestnut fondant with strawberry mousse and whipped cream with vanilla

Somloi körte forralt borban 19-
Somloi z parzonym ciastem, sosem anglaise, czekoladą i gruszką w grzanym winie
Somloi with brewed dough, anglaise sauce, chocolate and pear in mulled wine

*Prezentowane na stronie menu może nieznacznie różnić się od restauracyjnego