Menu Degustacyjne | Borpince

Wieczór z Menu Degustacyjnym

wyjątkowe węgierskie dania dostępne w formie menu degustacyjnego

Najbliższy wieczór z menu degustacyjnym już 12, 13 i 14  lutego!

Jedyny taki wieczór, choć kolacje z menu degustacyjnym odbywają się cyklicznie (zwykle raz w miesiącu). Każde wydarzenie ma wymiar indywidualny i wyjątkowy. Składniki, których używamy są w dużej mierze dostępne sezonowo i często zdobyte przez naszych zaufanych dostawców w bardzo małych ilościach. Kolacja z menu degustacyjnym to naprawdę okazja aby spróbować czegoś wyjątkowego.

To prawdziwa uczta kulinarna w charakterze nowoczesnej kuchni węgierskiej, która zapewni niezapomniane wrażenia z wizyty w Borpince. W menu degustacyjnym znajdziecie sezonowe produkty z Węgier, które szef kuchni Jarek Ogonowski po mistrzowsku łączy z inspiracjami i technikami z różnych stron świata. Wieloskładnikowe menu degustacyjne serwowane jest gościom  w całości  co pozwala spróbować wielu niecodziennych potraw, oryginalnych połączeń smakowych i najwyższej jakości surowców podczas jednego spotkania przy stole.

Nasz sommelier Dawid Rosiński, zaproponuje do każdego dania specjalnie dedykowane wino, a Państwo będą mieli okazję dodatkowo zamówić i spróbować wielu wyśmienitych win węgierskich harmonizujących z potrawami z Menu Degustacyjnego.

W trosce o bezpieczeństwo i komfort wszystkich Gości prosimy o wcześniejszą rezerwację.

WALENTYNKOWE MENU DEGUSTACYJNE dla dwojga 250 zł
mnóstwo autentycznych węgierskich smaków serwowanych do stolika

Serwis drugi - Dania Główne

Lecsó 
Papryka, pomidory, cebula, czosnek, kiełbasa z mangalicy, duszone w klasycznym węgierskim stylu
Onions, garlic, tomatoes, paprika and mangalica sausage stewed in a classic Hungarian style

Sertés szűzpecsenye paprikás
Paprykarz z polędwiczki wieprzowej w gęstym śmietankowo- paprykowym sosie z kwaśną śmietaną
Pork tenderloin in a thick paprika sauce with sour-cream

Debreceni marhatokány 
Wołowina duszona z warzywami, kiełbasą z mangalicy i groszkiem cukrowymi
Beef stewed with vegetables, mangalica sausage and sugar peas

Pörkölt 
Ognisty gulasz wieprzowy z prażonym korzeniem pietruszki
Spicy pork goulash with roasted parsley root

Könnyű saláta
Selekcja sałat z dressingiem z bzu
Selection of lettuces with lilac dressing

Juhtúrós goluska 
Goluszki zapiekane z bryndzą
Golushka noodles baked with sheep cheese

Petrezselyemgyökér püré 
Truflowe puree z korzenia pietruszki
Truffle puree of parsley root

Sóban sült burgonya 
Ziemniaki pieczone w soli
Potatoes baked in salt

Serwis trzeci - Desery

Flambirozott brownie epper lekvarral
Płonące brownie z lodami waniliowymi, sosem truskawkowym i migdałami skąpanymi w karmelu
Flaming brownie with strawberry muse vanilla ice-cream and caramelized almonds