LunchBox
catering z dostawą do biura lub domu
Ten catering nie odchudza – ten catering uszczęśliwia!
Z naszym LunchBoxem zabierzemy cię w prawdziwą kulinarną podróż! Codziennie ciekawe i oryginalne dania z różnych stron świata i porcja wiedzy o serwowanych potrawach. Zamów tygodniowy lub dłuższy catering a my codziennie przywieziemy świeży, pachnący i pyszny lunch do twojego domu lub biura. Przy okazji zdejmiemy ci z barków obowiązek codziennego gotowania dla rodziny 😉 Dania są komponowane z myślą zarówno o dorosłych jak i młodzieży szkolnej, której z pewnością przyda się poznawcza kulinarna wycieczka za granicę!
To typowy comfort food: przygotowujemy dania, które sami uwielbiamy ze składników, które najpierw własnoręcznie przetestujemy. Dania są oryginalne i stale rotowane. To kuchnia z pasją i sercem, w której nie ma miejsca na bylejakość i komercjalizację. Wszystko co przygotujemy jest zawsze świeże i z zachowaniem najwyższych standardów higieny i haccp. W końcu jesteśmy w branży od ponad 15 lat!
Poniżej menu na nadchodzące dwa tygodnie. Śmiało – po prostu spróbuj!
Poniedziałek 15 marca - kuchnia francuska
Boeuf Bourguignon – czyli wołowina po burgundzku w czerwonym winie jest chyba najpopularniejszą formą gulaszową na świecie. Sos powstaje z warzyw, mięsa i czerwonego wina przez bardzo długi czas gotowania. Alkohol który znajdował się w winie znika całkowicie przez odparowanie- zostaje tylko smak i zapach podobny do soku winogronowego.
Gratin ziemniaczany – odpowiedź na pytanie a gdyby zamiast smażyć chipsy zrobić z nich blok czekoladowy. Ciasto tysiąca warstw- powstaje przez prasowanie wielu cienko pokrojonych ziemniaków- następnie gotowy blok piecze się w niskiej temperaturze a na koniec smaży dzięki czemu widzimy pojedyncze warstwy ziemniaka.
Creme brulee – klasyczny deser francuski. Łączy w sobie bardzo proste składniki i złożone techniki. Śmietanka, wanilia i cukier są powoli podgrzewane a następnie łączone z żółtkami. Cała ta masa musi być jeszcze raz podgrzana w tzw. kąpieli wodnej a następnie schłodzona.
Wtorek 16 marca - kuchnia meksykańska
Krem z kukurydzy z posypką nachos – bez wątpienia w Meksyku istnieje swoisty kult kukurydzy i nie bez przyczyny, bo właśnie stamtąd pochodzą te złociste kolby. Trudno znaleźć meksykański przepis w którego skład kukurydza nie wchodzi- nie inaczej jest z tortillą która po usmażeniu zmienia się w chrupiące nachos.
Chili con carne – klasyczna teksańska potrawa której najważniejszym składnikiem jest drobno siekane mięso i chili. Piękna charakterystyka kuchni meksykańskiej- prosta, pożywna, pikantna i niesamowicie smaczna potrawa podawana najczęściej z nachos lub ryżem
Środa 17 marca - kuchnia wietnamska
Zupa pho – sycący aromatyczny bulion z makaronem ryżowym- od zwykłego rosołu różni się niesamowicie skoncentrowanym mięsnym smakiem- zwanym umami- jest to piąty ze smaków który rozróżnia nasz język pokryty w całości receptorami. Wczujcie się w lekko kleiste słodko-słone nuty smakowe—to właśnie legendarne umami- występuje oczywiście w mięsie, kościach ale też niektórych grzybach czy glonach.
Sajgonki – cudnie chrupiące krokieciki z ciasta ryżowego smażone na głębokim tłuszczu. Można je przygotować z dowolnym farszem od owoców morza, mięsa, kuskusu do warzyw a nawet owoców. Najlepiej smakują z pikantnym słodko kwaśnym sosem.
Czwartek 18 marca - kuchnia niemiecka
Zupa czosnkowa z boczkiem – temat nie tak odległy od kuchni polskiej. Syta berlińska zupa oparta na bliskich nam smakach boczku, kiełbasy, czosnku czy majeranku. Ta gama przypraw świetnie charakteryzuje całą kuchnię niemiecką.
Knedle z ziołowym pesto – pierwsze knedle były nadziewane mięsem- coś na wzór naszych pyz- natomiast najbardziej powszechne stały się te na słodko- nadziewane śliwką, ale w niemieckich restauracjach często znajdziemy wytrawne knedle jako dodatek do dań głównych.
Sałatka z porów – na przestrzeni lat w kuchniach zawsze szukano składników które dodadzą daniom nieco pikanterii- jeszcze parędziesiąt lat temu w Europie najczęściej wykorzystywano do tego pieprz, cebulę i właśnie pora. Kult ostrej papryki jest stosunkowo młody ale jej potencjał zdecydowanie zdominował rynek ostrości.
Żeberka w piwie – Kolejny niemiecki klasyk- marynata z piwa świetnie wpływa na kruchość mięsa pozostawiając lekką goryczkę która podkreśla i wybija pozostałe smaki- szczególnie słodycz i słoność mięsa- często stosuje się do tego również gorczyce lub musztardę.
Piątek 19 marca - kuchnia tajska
Zupa dyniowo- kokosowa – orientalne tajskie smaki powinny nam się kojarzyć głównie ze świeżością, chrupkością, wykorzystaniem owoców i ostrych papryczek. Wszystko to znajdziecie w połączeniu z delikatną dynią która jednak ma swój charakterystyczny smak- cała sztuka polega na wydobyciu go a nie przykryciu innymi.
Sataye z kurczaka i krewetek z sosem orzechowym i warzywami – szaszłyki w marynacie z sosu ostrygowego, papryczek i kolendry dostępne w każdej lokalnej kuchni. Sos z orzeszków ziemnych świetnie kontrastuje i wydobywa smaki marynaty.


Zamów na tydzień lub dłużej!
Koszt tygodniowego cateringu LunchBox: 150 zł
…przez 5 kolejnych dni od poniedziałku do piątku
Śmiało, po prostu spróbuj!
*nasz sklep do automatycznych zamówień jeszcze się tworzy ale już dziś możesz zamówić w formularzu kontaktowym poniżej